fbpx
shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0.00 
View Cart Check Out

Pergalės prieš Prancūziją kalviai – penki Riteriai!

Tuo metu, kai Lietuvos nacionalinė rinktinė išsaugojo vietą Tautų lygos C divizione, devyniolikmečiai, nugalėdami Prancūziją, pateikė didžiausią vakaro sensaciją. Šioje dvikovoje Lietuvai atstovavo net penki Riteriai: Matas Latvys, Milanas Rutkovskis, Simas Civilka, Jonas Usavičius ir prieš porą mėnesių į „Benfica“ persikėlęs Arnas Voitinovičius. Jie visi buvo pasirinkti kaip starto sudėties žaidėjai.

Lietuvaičiai jau 6 minutę pirmavo 2:0. Pirmasis įvartis krito po M. Latvio rezultatyvaus perdavimo. Vėliau šansų dar labiau padidinti persvarą turėjo J. Usavičius, o prancūzų pavojų ne kartą likvidavo A. Voitinovičius.

„Priešininkas buvo stiprus, manau, stipriausiais prieš kurį teko žaisti, tačiau parodėme, ko esame verti. Pergalė buvo pelnyta sunkiu darbu ir komandiškumu.

Kalbant apie kitas dvejas rungtynes, tai prieš olandus išėjome taip pat stipriai, bet po pirmojo įvarčio nuleidome rankas. Prieš belgus galėjome laimėti, tačiau pritrūko realizacijos meistriškumo, nes pavojingų progų sukūrėme nemažai.

Ši rinktinė buvo kaip tikra šeima – vieninga, draugiška, visur kaip vienas kumštis. Į kovą eidavome visi kartu vienas už kitą. Šis momentas ir trenerio darbas bei jo patarimai leido pasiekti tokius rezultatus“, – sakė M. Latvys.

Grupės autsaideriais įvardinti lietuviai pirmose rungtynėse 0:4 nusileido Nyderlandams, antrose – 0:2 Belgijai. Tiesa, šiose rungtynėse lietuviai nebuvo prastesni pagal visus parametrus. Gerą žaidimą lietuviai atsinešė į trečiąsias rungtynes, kurios bus įrašytos į Lietuvos futbolo istoriją.

„Žinojome, kad laukia aukščiausio lygio rinktinė, todėl visi laukė šių rungtynių. Visi norėjo save išbandyti ir parodyti, ką gali prieš tokį varžovą. Pradėjome rungtynes energingai, su dideliu spaudimu, kurio varžovai nesitikėjo. Pirmoje pirmo kėlinio pusėje rengėme atakas vieną po kitos.

Įmušę pirmąjį įvartį nenustojome ir toliau kabinomės varžovams į atlapus. Po antro įmušto įvarčio varžovai įjungė kitą pavarą, tačiau mes vis tiek radome savų progų, kurios netapo įvarčiais. Per pertrauką gavome nurodymus žaisti kiek atsargiau, nuo gynybos. Komanda dirbo kartu kaip kumštis ir varžovas per antrą kėlinį nesugebėjo sukurti rimtų šansų. Šiose rungtynėse kiekvienas žaidėjas atidavė visą save, paliko visas jėgas aikštelėje“, – pergalės receptą įvardino Simas Civilka.

Per pusantrų metų ciklą ši rinktinė sužaidė daug rungtynių su įvairaus lygio varžovais. Dvikovos su Malta, Suomija, Sakartvelu, Turkija ir Nyderlandais komandą užaugino iki tokio lygio, kokio lietuviai šiuo metu ir yra.

„Visas kolektyvas (žaidėjai, treneriai ir t.t.) turi labai artimus tarpusavio santykius. Komanda yra lyg vienas kumštis. Pačios svarbiausios šios rinktinės savybės yra pasitikėjimas savimi ir savo komandos draugais, vienybė, atsidavimas.

Vyriausiasis treneris Reinholdas Breu mūsų komandai visada sakydavo, kad norint laimėt, visi aikštėje ir už jos ribų esantys žaidėjai turi dirbti kartu, vieningai. Taip pat trenerio tikėjimas mumis sunkiomis situacijomis davė papildomų jėgų ir pasitikėjimo. Toks trenerio mąstymas davė vaisių. Dėl šios priežasties, mes pasiekėme labai gerus rezultatus ir kovojome su geriausiomis Europos u-19 rinktinėmis“, – sakė S. Civilka.

Išskyrus A. Voitinovčių, likę keturi „Riteriai“ sugrįžo į klubo treniruotes ruoštis šeštadienio dvikovai Mažeikiuose prieš „Atmosferą“.