fbpx
shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0.00 
View Cart Check Out

Belgrado „Partizan“ – įspūdingus sirgalius turinti talentų kalvė

Nuo preliminaraus atrankos etapo UEFA Europos lygos kovas pradėję „Trakai“ jau ketvirtadienį Belgrade stos į antrojo etapo dvikovą su legendiniu vietos klubu „Partizan“.

27 kartus Serbijos (įskaitant ir Jugoslaviją) čempionu tapęs „Partizan“ klubas pastarąjį dešimtmetį tiesiog dominavo Serbijos futbole ir šalies pirmenybėse triumfavo aštuonis kartus iš vienuolikos, iš kurių net šeši buvo iš eilės. Tiesa, praėjusiame sezone „Partizan“ liko kitos Belgrado komandos, „Crvena Zvezda“ šešėlyje ir tenkinosi antra vieta.

Talentų kalvė

Prie puikių rezultatų Serbijoje, „Partizan“ visame pasaulyje taip pat turi užsitarnavusi ir vienos geriausių talentų kalvių vardą.

Aleksandras Mitrovičius, Lazaras Markovičius, Stevanas Jovetičius, Ademas Ljajičius, Stefanas Savičius, Matija Nastasičius – puikiai Europos futbole žinomi vardai, kurie užaugo būtent „Partizan“ mokykloje ir vėliau buvo parduoti už apvalias sumas.

Už beveik dešimt milijonų eurų iš „Partizan“ į „Fiorentina“ išvyksta dar du jauni serbai, o jų vietą pagrindinėje komandoje užima trys net dvidešimties nesulaukę vietiniai futbolininkai.

Europos taurės

Praėjusiame sezone „Partizan“ po dviejų metų pertraukos vėl dalyvavo UEFA Europos lygos grupių etape ir net išėjo iš grupės. Tiesa, ten pralaimėjo Pilzeno „Viktoria“ klubui iš Čekijos. Beje, dar  2010/2011 metų sezone Belgrado ekipa rungtyniavo ir UEFA Čempionų lygos grupių etape, tiesa, pralaimėjo visus šešis mačus Londono „Arsenal“, Donecko „Shakhtar“ ir „Braga“ klubams.

Kuo greičiau Serbijos sostinės ekipos sirgaliai norėtų pamiršti 2016/2017 metų sezono pasirodymą UEFA Europos lygos atrankoje. Nuo antrojo etapo savo pasirodymą pradėjęs „Partizan“ klubas pasirodymą tame pačiame etape ir užbaigė – po baudinių serijos pralaimėjo Lubino „Zaglebie“ (Lenkija) klubui. Įprastai „Partizan“ nukeliauja bent jau iki trečiojo etapo, o dar dažniau – iki ketvirtojo, taip vadinamo „Play-off“ etapo.

Šių metų kovas „Partizan“ pradėjo nuo pirmojo etapo, kuriame susitiko su Juodkalnijos „Rudar“ klubu ir seriją bendru dviejų rungtynių rezultatu laimėjo 6:0. Tiesa, vertinti komandos formą dar kiek anksti – savaitgalį startavusioje Serbijos lygoje „Partizan“ patyrė netikėtą nesėkmę.

Sirgaliai – nuo fantastiškos atmosferos iki rasizmo

Praktiškai visos Balkanų šalys pasižymi įspūdinga organizuoto palaikymo kultūra, tačiau Belgradas veikiausiai yra ta vieta, į kurią krypsta labai daug akių.

„Partizan“ sirgaliai miestą dalinasi su Marijampolės „Sūduvos“ varžovais UEFA Čempionų lygoje „Crvena Zvezda“, o šių komandų derbis ir fanų priešprieša yra įvardinama kaip viena didžiausių visame pasaulyje.

Daugiau nei 30 tūkstančių žiūrovų talpinančiame „Partizan“ stadione varžovus dažniausiai pasitinka įspūdinga minia, kuri kuria neįtikėtiną atmosferą, o dainos ir skanduotės aidi visų rungtynių metu. Tiesa, šalia viso to yra ir negražioji pusė. „Partizan“ sirgaliai pasižymi rasizmo protrūkiais net ir prieš savus futbolininkus.

Tiesa, bent jau sezono pradžioje „Partizan“ sirgaliai nėra itin aktyvūs – atsakomosiose pirmojo etapo rungtynėse su „Rudar“ stadione jų buvo tik kiek daugiau nei 10 tūkstančių.

Kad ir kaip bebūtų, „Partizan“ sirgalių reikia tikėtis ir Vilniuje vyksiančiose atsakomosiose rungtynėse.