fbpx
shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0.00 
View Cart Check Out

Stebukladarys iš Liberijos – geriausias jaunasis futbolininkas Lietuvoje

Pilnametystės Lietuvos sostinėje sulaukęs Liberijos nacionalinės rinktinės atstovas Oscaras Dorley LFF uždarymo metu buvo pripažintas geriausiu jaunuoju futbolininku mūsų šalyje. Toks sprendimas praktiškai niekieno nenustebino – devyniolikmetis Oscaras antrą sezoną iš eilės yra viena ryškiausių A lygos figūrų.

Praėjusį vasarį į Lietuvą atvykęs liberietis apie savo gebėjimus pranešė pačiose pirmose kontrolinėse B komandos rungtynėse prieš FBK „Kauną“. Po tos dvikovos su „Trakais“ dirbęs agentas Nazario Gatti pripažino, kad tokio talentingo vaiko (tuo metu Oscarui buvo vos septyniolika) senokai nėra matęs. N.Gatti – Italijoje įtakingas agentas, kuris savo laiku patikėjo Mariaus Stankevičiaus gabumais, o po gero dešimtmečio – ir Vykinto Slivkos. Pirmasis atsidūrė „Brescia“ sudėtyje, antrasis – Turino „Juventus“.

Dėl nepilnametystės Oscaras sudaryti kontrakto su „Trakais“ negalėjo, tad iki liepos 19 dienos, kol jam sukako aštuoniolika, liberietis tebuvo „Trakų“ treniruočių partneris. Fizinio parengimo treneriai stiprino Oscaro kūną, kad sulaukus gimtadienio pastarajam 90 minučių A lygoje netaptų pernelyg dideliu išbandymu.

Gimtadienį futbolininkas pasitiko linksmai – jam gimtadienio dovana tapo ilgalaikis kontraktas su „Trakais“ bei labai išsiilgtas žaidimas. Oscaras debiutavo rungtynėse Jonavoje, kur pakeitęs Luką Kochanauską, žengė į aikštę 60 minutę.

Tas pirmasis pusvalandis buvo ir šaunus, ir tuo pačiu kiek juokingas. Futbolininkas aikštėje pasistengė užimti visas įmanomas pozicijas aikštėje, bėgo ten kur reikia ir kur nereikia, visiškai nejautė komandos draugų, tačiau jo technikos sugebėjimai gerąja prasme jau tada rėžė akį. Kito turo namų rungtynėse su „Atlantu“ Oscaras žengė į aikštę nuo pirmų akimirkų bei užtikrintai užsitarnavo vietą starto sudėtyje. Po kelių mėnesių su komandos draugais jis džiaugėsi pirmuoju karjeroje iškovotu sidabro medaliu.

Nedaug trūko, kad šis Lietuvoje iškovotas medalis futbolininkui būtų paskutinis. Jis neslepia, kad per plauką dar sausio mėnesį neišvyko į „Seria A“, kuriai jau buvo pasiruošęs.

„Sporto direktorius man sakė, kad kraučiaus lagaminus, tačiau vėliau kažkas įvyko ir aš likau Lietuvoje. Nei kiek nesigailiu. Vadinasi, taip ir turėjo būti“, – apie pirmąją galimybę išvykti į TOP lygą kalbėjo Oscaras.

Didžiuliai krūviai prieš sezoną futbolininką išmušė iš vėžių ir per pirmąsias dešimt šio sezono rungtynių jo praktiškai nebuvo. Tačiau tuomet rungtynėse su „Atlantu“ senasis gerasis Oscaras sugrįžo. Jis įmušė įvartį, atliko rezultatyvų perdavimą, o komanda iškovojo pergalę.

„Psichologine prasme tokių rungtynių man reikėjo. Ir ne tik man. Komanda laimėjo – pradėsime kilti į viršų“, – tuomet sakė saugo ir puolėjo pozicijose žaidęs liberietis.

Sportinė forma kilo ir visu gražumu Oscaras atsiskleidė UEFA Europos lygos atrankos metu. Futbolininkas pradėjo mažiau mušti įvarčių, tačiau atiduoti kur kas daugiau rezultatyvių perdavimų. Pagal šią statistiką jis užėmė antrą vietą tarp visų A lygos žaidėjų, nusileidęs tik Andro Švrljugai iš „Sūduvos“.

Paskelbus nugalėtoją, susirinkusi publika plojo. Paties Oscaro nebuvo, nes pasibaigus sezonui jis išvyko namo. Statulėlę atsiėmė „Trakų“ prezidentas Janas Nevoina. Pastaroji kurį laiką dar pabus klubo ofise, o sugrįžus Oscarui, atiteks teisėtam jos savininkui.

P