fbpx
shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0.00 
View Cart Check Out

Kitokios „Riterių“ Velykos: be šeimos ir mamos gaminamų šokoladinių kiaušinių

Jei ne pasaulį sukausčiusi koronaviruso pandemija, „Riteriai“ šiandien Kaune būtų bandę atsirevanšuoti „Kauno Žalgiriui“ už pralaimėjimą pirmajame A lygos rate. Tuomet lauktų bendra komandos vakarienė, palinkėjimai artėjančių Šv. Velykų proga ir futbolininkų kelionės pas savo šeimas. Deja, toks scenarijus, kaip ir dauguma mums įprastų malonumų, šiuo metu neįmanomas.

Po keturių savaičių karantino šiemet Velykos bus kitokios. Tarkime, Mindaugas Grigaravičius negali vykti pas savo šeimą į Rygą, o legionieriui iš Brazilijos Michaelui Thuique pasitaikė puiki proga pradėti pratintis prie lietuviškų gražiausios pavasario šventės tradicijų.

„Be abejo, norėtųsi švęsti šeimos rate, bet suprantu, kokia yra situacija ir nieko negaliu pakeisti. Be to, tai nėra pirmas kartas, kai Velykas sutiksime atskirai“, – sakė Klaipėdoje pas tėvus laiką šiuo metu leidžiantis M. Grigaravičius.

Pridurdamas „Riterių“ saugas pasakojo, kad vos tik šalyje buvo įvestas karantinas, suprato, jog situacija rimta ir apribojimai nemenkai pakoreguos mūsų įpročius: „Man tai netapo staigmena, bet, kaip bebūtų, tai vis tiek yra šventė. Kiek įmanoma, su tėvais pabandysime susikurti Velykinę atmosferą. Kaip ir vaikystėje – nusipirksime Kinder kiaušinių, nes kokios Velykos be jų (šypsosi). Skirtumas prisiminus tuos laikus tik toks, kad tada važiuodavome į kaimą ir švęsdavome pas senelius.“

M. Thuique prieš dvejus metus jau turėjo galimybę susipažinti su lietuviškomis Velykų tradicijomis. Paradoksalu, tačiau ne tuomet, kai šią šventę sutiko Jonavoje, o pernai, viešėdamas Brazilijoje, jis sužinojo daugiau apie lietuviškus Velykų papročius. Kaip? Tuomet jis į gimtąją šalį buvo pasikvietęs savo širdies draugę lietuvę.

„Tada Jonavoje buvau vienas, o mano Velykų diena prabėgo valgant šokoladą (šypsosi). Savo ruožtu, pernai sužinojau kiaušinių dažymo subtilybes bei tradiciją susidaužti margučiais (juokiasi). Brazilijoje to nėra, tačiau, tiesą pasakius, lietuvių ir brazilų Velykų tradicijos turi daug panašumų – pas mus visa šeima susirenka pietums, o po jų močiutės ir mamos būna pagaminusios šokoladinius kiaušinius, kuriuos dovanoja visiems šeimos nariams.

Mano šeima yra labai religinga, tad ši šventė mums yra antra svarbiausia metų šventė po Kalėdų. Kadangi kasdieniniame gyvenime visi esame užimti darbais, tokios šventės yra puikus laikas, kai galime pabūti kartu“, – su nostalgija apie savąsias tradicijas pasakojo komandos puolėjas.

Šiemet Michael džiuginančio šeimos susibūrimo jausmo nepatirs. Dėl paskelbto karantino 2020-ųjų Velykas jis švęs dviese su antrąja puse. Velykas, kurių paminėjime stengsis išlaikyti tiek lietuviškas, tiek braziliškas tradicijas.

„Žinoma, pirksiu šokolado. Tik kiek mažiau nei įprasta. Sakė, kad po karantino negrįžčiau storas“, – pozityviai pokalbį užbaigė brazilas.

P