fbpx
shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0.00 
View Cart Check Out

Riterių žinutė – kvietimas į Europos lygą gestų kalba

Prieš kelias savaites „Riterių“ kartu su Lietuvos kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų organizacijomis startavusi akcija #MakeItLouder įgauna pagreitį. Šį ketvirtadienį keturi Riteriai kartu su vyriausiuoju treneriu Aurelijumi Skarbaliumi gestų kalba įrašė kvietimus į UEFA Europos lygos antrankos pirmojo etapo rungtynes liepos 11 – ąją dieną.

„Sportas yra ta sritis, kuri padeda vienyti žmones, todėl labai džiaugiuosi galėdamas sudalyvauti tokioje gražioje iniciatyvoje. Be to, turėjau progą įvertinti, kokia sudėtinga gestų kalba. Po tokių akcijų nori nenori dar labiau pradedi vertinti žmones, turinčius negalią“, – po apsilankymo sakė komandos kapitonas Valdemaras Borovskis.

Klausos sutrikimas yra viena dažniausiai pasitaikančių negalių. Lietuvoje gyvena apie 6 tūkst. kurčiųjų ir apie 40 tūkst. mažesnį ar didesnį klausos sutrikimą turinčių žmonių, todėl šiemet „Riterių“ pasirodymai UEFA Europos lygos atrankos pasirodymai vyks su vertimais į gestų kalbą.

“ Džiugu, kad futbolo varžybos į gestų kalbą bus verčiamos pirmą kartą istorijoje. Noriu pasveikinti visus futbolininkus, kurie išmoko pirmuosius žodžius gestų kalba. Smagu matyti, kad vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį į gestų kalbą ir savo iniciatyvomis stengiasi pritaikyti renginius mūsų bendruomenės poreikiams.” – sakė LKD viceprezidentas Mykolas Balaišis

„Tai yra unikalus būdas, kai gali ir populiarinti futbolą, ir gerai leisti laiką. Tikiu, kad ši iniciatyva mums padės pasiekti didesnę auditoriją, o kurtieji turės progą būti proceso dalimi. Smagu buvo pasimokyti gestų kalbos, man sekėsi visai neblogai, bet kai kuriems buvo gerokai sunkiau“, – įspūdžiais dalinosi Donatas Kazlauskas.

„Siūlyčiau ne tik futbolininkams, bet visiems sportininkams įsitraukti į panašias veiklas. Smagu, kad iš futbolininkų mes esame pirmieji, kurie palaiko tokią iniciatyvą. Be to, dabar galiu pasakyti, kad kelis žodžius moku gestų kalba. Patikėkite, ji nėra lengva – pirma, plastiškai turi judėti rankos, antra, veidas turi parodyti rankomis perteikti žodį. Nors teko išmokti nedaug, bet buvo tikrai nelengva“, – pasakojo kvietimą į rungtynes įrašęs Justinas Januševskis.

„Svarbiausias akcijos tikslas – atkreipti žmonių dėmesį. Mes dažnai apie tai, kad šalia mūsų yra negalią turinčių žmonių net nesusimąstome. Dėlto į iniciatyvą žiūriu labai pozityviai“, – kalbėjo Mindaugas Grigaravičius.

Prie iniciatyvos aktyviai prisideda: Lietuvos kurčiųjų draugija, Kauno kurčiųjų jaunimo organizacija, Lietuvos šeimų, auginančių kurčius ir neprigirdinčius vaikus, bendrija „Pagava“ ir Lietuvos gestų kalbos vertėjų asociacija.